Рівне Київ

Як розпізнати меланому?

Розділ: Дерматологія
Меланома: причини, діагностика та лікування у м Рівне

Меланома – це злоякісна пухлина, що розвивається з меланоцитів – пігментних клітин, які продукують меланіни (природний темний пігмент). Вона є однією з форм онкологічних захворювань шкіри і, в порівнянні з іншими видами раку, зустрічається рідко: частота цього захворювання становить близько 15% від усіх випадків онкологічних захворювань шкірних покривів.

Але при цьому меланома вважається однією з найнебезпечніших пухлин, оскільки розвивається динамічно та рано дає метастази. Приблизно в 90% її виявляють на шкірі обличчя, тулуба та нижніх кінцівок. 

Пухлина може виникнути у будь-якому віці, починаючи з підліткового. У більшості випадків виникає на поверхні не зміненої шкіри, але менш ніж у третини пацієнтів вона розвивається з пігментних плям, що з’явилися раніше. Дуже часто захворювання виникає після тривалого перебування на відкритому сонці, сонячних опіків та зловживання солярієм.

Симптоми меланоми 

Всупереч уявленню багатьох, меланома далеко не завжди розвивається на місці родимок. Асиметричне утворення може виникнути на будь-якій ділянці шкіри. Також рак може розвинутись на місці неправильно видаленої родимки. Саме тому наші дерматологи наполегливо рекомендують видаляти новоутворення тільки в медичних центрах, що викликають довіру, оснащених усім необхідним обладнанням для діагностики та лікування, і у лікарів, які мають високу кваліфікацію та освіту дерматовенеролога.

Перші ознаки меланоми: 

  • поява темної плями на шкірі та її асиметричність. При цьому краї можуть мати неправильну (іноді зубчасту або дугоподібну) форму і часто кровоточити;
  • зміна забарвлення. Колір плями зазвичай відрізняється від класичної засмаги наявністю сірого, блакитного, рожево-червоного і навіть білого відтінків;
  • діаметр: новоутворення понад 5 мм;
  • потовщення новоутворення більш ніж на 1 мм над звичайним рівнем поверхні шкіри.

Ознаки злоякісності родимок: 

  • зміна розміру – розростання наявної родимки;
  • різка зміна форми родимки;
  • зміна кольору з різноманітністю коричневих та чорних відтінків;
  • виділення вологи, утворення кірок або кровоточивість родимки;
  • свербіж родимки та інші неприємні відчуття. 

Будь-який із цих симптомів вимагає негайної консультації дерматовенеролога, не треба намагатися розпізнати хворобу самостійно. Але слід звертати увагу на будь-яке підозріле зовні шкірне новоутворення, а також стан наявних на тілі новоутворень. Тільки досвідчений лікар розповість вам, як визначити проблему, та за необхідності призначить лікування.

 

Опубліковано: 14.12.2022
Схожі послуги
0 / 0