Рівне Київ

Реактивний артрит: симптоми, причини та лікування у м Рівне

Розділ: Травматологія
Реактивний артрит: симптоми, причини та лікування у м Рівне

Реактивний артрит – це важке захворювання суглобів, яке виникає як реакція на вторгнення в організм інфекції.

За статистикою даних, що взяті зі спеціалізованих медичних джерел, реактивний артрит частіше діагностується у пацієнтів, вік яких знаходиться в межах від 20 до 40 років. За цією ж статистикою виявлено, що випадків захворюваності серед чоловіків значно більше, ніж серед жінок, через сечостатеву інфекцію. Натомість і серед чоловіків, і серед жінок однаково часто дане захворювання діагностується на тлі прогресування кишкової інфекції (дизентерії).

Симптоми реактивного артриту

У більшості пацієнтів на початковому етапі захворювання протікає в гострій формі. Перші симптоми починають проявлятися вже через 2 тижні після інфікування і характеризуються:

  • втомою, втратою працездатності та схуденням;
  • підвищеною температурою в місцях уражених суглобів;
  • набряканням суглобів, а іноді поширення набряку за межами їхніх контурів;
  • виникненням болю при ходьбі чи виконанні інших рухів пошкодженими ділянками верхніх чи нижніх кінцівок;
  • появою обмеженості рухів, що викликані порушенням відтоку суглобової рідини;
  • хворобами сечостатевої системи (уретрит у чоловіків та цистит і вульвовагініт у жінок), кишечника та носоглотки;
  • розширенням суглобової щілини та набряку м’яких тканин;
  • появою кон’юктивіту, ослаблення зорової активності та запаленням шкірних покривів (стоматит, кропивниця, псоріазні висипи);
  • проявом ознак ураження хребта, хворобами серця, нирок, розладами нервової системи.

Етіологія захворювання

Результати досліджень з’ясували, що захворювання у більшості випадків розвивається через генетичну схильність до даного порушення. За допомогою спеціальних лабораторних досліджень, у яких використовуються спеціальні реактиви було виявлено антиген HLA-B27, який і визначає цю схильність. Однак реактивний артрит не проявиться у людей з генетичною схильністю лише тоді, коли вони не будуть піддаватись інфікуванню. Також до причин можна віднести інфекційні захворювання, аномалії в імунній системі пацієнта, різні бактерії (Сальмонелла, Кампілобактер та інші), а також шкідливі мікроорганізми, які проникають у сечостатеву систему (Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum тощо).

Лікування реактивного артриту в м Рівне

Для призначення точного лікування, необхідно з’ясувати причину виникнення хвороби. З цією метою, лікарі травматологічної клініки в м Рівне проводять діагностику, під час якої збирають необхідний анамнез, проводять пальпацію уражених ділянок суглобів та призначають необхідні лабораторні дослідження, зокрема бактеріальний посів, загальний аналіз крові та аналіз сечі.

Далі лікар переходить власне до усунення причин, зокрема призначаються препарати нестероїдного характеру, які мають протизапальну дію, а також кортикостероїди, які значно зменшують запальний процес у суглобах та сухожиллях верхніх та нижніх кінцівок. Якщо ж захворювання у пацієнта виникло в результаті венеричних чи вірусних інфекцій, то призначають необхідний курс антибіотиків разом з пробіотиками. При кон’юктивіті виписують краплі, а при запаленнях геніталій лікар визначає курс кремами, до складу яких входить кортизон. Після зняття запалення можуть також призначатися прийом лікувальних ван та фізіотерапевтичних процедур (фонофорез, кріотерапія тощо), комплекс лікувальної фізкультури.

Лікування реактивного артрита Рейтера призначається індивідуально для кожного пацієнта, тому не все перераховане вище може підходити конкретно у вашій ситуації чи ситуації ваших рідних. Тому не займайтесь самолікуванням, а записуйтеся на консультацію травматолога у м Рівне, де вам нададуть якісну діагностику та призначать ефективне лікування.

Опубліковано: 17.04.2021